Miből lesz a cserebogár?

Miből lesz a cserebogár?

Miért is lehet szükséges a masszázs?

2020. január 19. - Győző a masszőr

Az első blogomban azt ígértem, hogy második írásom a masszázs miértjéről fog elsődlegesen szólni! Miért is jó az ha te három, négy hetente el mész egy masszőrhöz és vagy csak egy szimpla hátmasszázsra fizetsz be, vagy egy teljes testmasszázs az mit el vársz tőle?!

Az tény, hogy tisztában kell lennünk miért is jó számunkra (testünknek, lelkünknek) a rendszeres masszázs! Funkcionális anatómiai alap fogalmakkal szükséges, hogy tisztában legyünk! Testünket -most pontos számokkal nem traktállak - számos izom, lágyszövet, ínszalagok, ízületek és idegrendszer hálózza be, melyek működése igen összetett rendszert alkot! Ha egy izmunkat, szalagunkat vagy akár ízületünket sérülés, trauma éri, akkor a környezetében lévő izmok megpróbálják átvenni a sérült rész szerepét, viszont itt fog felmerülni a fokozott terhelés, melynek következtében túlterhelés lép fel. A túlterhelt izomzat is görcsössé és fájdalmassá fog válni! Helytelen testtartáshoz vezet, de ha esetlegesen még sportolunk is a fájdalmas, görcsös izommal, legrosszabb esetben akár izomszakadás is létrejöhet! Komolyabb és részletesebb következményeit nem részletezném!

Alapjaiban véve nem szeretem mikor az emberek kifogásokkal élnek! Teljesen mindegy az élet mely aspektusából közelítünk! "Az életben vagy kifogásaink vannak, vagy eredményeink - Andrew Matthews -"

Ha fájdalmaim vannak és nem teszek értük semmit, akkor ne is csodálkozzak azon, hogy később ezek nem enyhülnek, ha nem akár komolyabb problémákat is fognak okozni! Persze lehetséges, hogy holnap nem fáj az az izomköteg, vagy ízület, de a szervezeted nem hiába jelzett. Valamit, valahol, valamerre nem jól teszel! Ha a tegnapi fájdalmad már nem létezik, de te ugyan arra haladsz tova, akkor a tested máshol, máshogy fog jelt adni számodra, ami nem biztos, hogy elviselhető lesz! Bármit is halogatsz, később megbánod!

Aztán jönnek a másfajta kifogások! Mondjuk a "Szégyenlős vagyok, nem vetkőzöm idegen előtt"! Nézd, előttem nem is kell, hogy vetkőzz! Aki volt nálam tudja, hogy magára hagyom a vendégem, míg ő levetkőzik és amikor már az ott hagyott törölközővel betakarja magát, akkor térek vissza a masszázs helyiségbe! Természetesen tudom és tisztában vagyok vele, hogy egy hölgy ilyetén való "kitárulkozása" nem egyszerű, de mind hozzáállásommal, mind szavaimmal arra törekszem, hogy vendégem a masszőrt lássa bennem és ne a férfit! Azt a szakembert, aki az adott probléma megoldására törekszik és a kiszolgáltatott helyzettel nem hogy nem él vissza, de minden mozdulatával, tettével a te (fizikai síkon) akadályod megsegítésére törekszik! Gondolatvilágod ezen részét csak át kell keretezned, vagyis más szemszögből való megközelítéssel szükséges adott szakember felkeresése! Azon állásponton vagyok és egyben azt is képviselem, hogy egy adott masszőr, terapeuta elsődleges és legfontosabb céljai közt legyen a segíteni akarás és a bizalom kiépítése! Masszőrök, gyógy-masszőrök már tanulmányaik első órájában, tankönyvük első oldalán a "Nem ártani" kifejezés szerepel! A nem ártani mondat egyaránt szól a fizikai és nem elhanyagolható lelki károkozásra is!

Kedvenc kifogásom amikor a piszkos anyagiakra hivatkozva nem megy el fájdalmával masszőrhöz, vagy terapeutához. Majd amikor tényeleges komoly problémákba ütközik a fájdalmas terület, akár esetlegesen mozgásképtelenné is válik. Nos, kiesik a munkából akár több hétre is! Orvosról orvosra jár, mert hát az első rendelésen a szakorvos a protokollnak megfelelően ki fog neki írni Rtg-t, vagy akár MR-t, netalán még vérképet is fog kérni! Míg a vizsgálatok nem lesznek elvégezve, nos addig eredmény a javulásban is maximum pillanatnyi fájdalomcsillapításra fog korlátozódni! Ha nem is tételesen, de a táppénz általában igen csekély mennyiségű, esetleg közeli rokon aki viszi a beteget orvosról, orvosra, akinek szintén kereset kiesése keletkezik! A szállításban való üzemanyag költség, a parkolási díjak! Természetesen ott vannak még az injekciók, gyógyszerek és nem utolsó sorban az orvosoknak szánt hálapénz is! Húúúúúú, már sorolnom is sok! Nos, ha részletesen utána számol valaki, borzalmas nagy bevételkieséssel jár egy nem törődöm fájdalomból adódó gyógykezelés! Majd később, mikor is a terápiás lehetőségekről fogok írni, akkor ott olvasható, hogy egy lumbális becsípődés nálam FDM terápiával egész nagy mértékben és sikeresen kezelhető, majd tanáccsal is szolgálok, hogy a későbbiekben milyen otthoni technikával előzhető meg!

A masszázs luxus! Nos akár lehetne az is, de nem az! Nem szeretnék bele menni, mennyi pénzt költenek emberek olyan dolgokra, tárgyakra melyek akár szükségtelenek is, de az előző kifogásra adott reakciómból szerintem egészen könnyen kiolvasható véleményem! Luxusnak tartom viszont azt ha az ember megad magának mindenféle, fajta földi hívságból fakadó tárgyat és ételt, de messze nem figyel teste jelzéseire! Szomorúan tapasztalom beszélgetések közben elhangzott mondatoknál, hogy" már régóta fáj, ezzel együtt kell élnem"! Miért is kényszerítjük testünket arra, hogy fájdalmakkal vagy akár csak fájdalommal éljen együtt, mikor az igen messze áll a természetestől?   

Fentiekből nem tűnik ki az a sok érv, miért is, vagy éppen mikor lenne szükségünk egy tapasztalt masszőrre!

Előző blogomban leírtam a kontra indikációkat, vagyis nem részletezem felsorolással miért is jó, vagy éppen érdemes masszőrhöz menni, jönni! Terveim közt szerepel a piszkos anyagiakról is bővebben írni! Írni arról miért is kér a masszőr annyit amennyit! Most csak a képzéseket szeretném kissé kiemelni!

Mint már olvastál róla az egészségügyből jöttem, ahol fontos volt a folyamatos továbbképzés! Persze akadt olyan ami fabatkát sem ért, de akadt nem egy olyan nívós képzés melyen igen sokat tanulhattunk és később szellemileg is tudtunk belőle profitálni! Most, mint mozgás terapeuta igen is a vendégeim problémájának megoldása érdekében szükséges a folyamatos képzéseken való részvétel. Fontos tudásom bővítése és tanultak gyakorlatban való alkalmazása! Törekedni kell a tökéletességre, még ha tudjuk, hogy azt elérni képtelenség! Tudnom kell a kompetencia határaimat! Mit is értek ezalatt? Akár fizikai síkon, akár szellemi, vagy lelki síkon szükséges felmérni, hogy az adott probléma mennyire súlyos. Szűk látókörre adhat tanúbizonyságot ha csak az orra hegyéig lát valaki, vagy elhiteti önnön magával, hogy ő már mindent tud! Sok tévedéshez vezethet és nem megfelelő kezelési módszert vonz magával, azon személy kinek nagyobb az egója mint a tudása! Szóval csak is a megfelelő tudásszinttel és kellő alázattal szükséges viszonyulnunk a hozzánk fordulókhoz!

Most kifejezetten csak a masszázs pozitív hatásmechanizmusát fogom számodra taglalni! Nem felsorolás szerűen! Mindenkinek aki nem edzi, nyújtja és lazítja az izmait és mindemellett üllő, vagy akár álló munkát végez, hova tovább még ráadásul mindezt akár 8-9-10 órán keresztül napi szinten, annak kötöttek lesznek az izmai! Monitor előtt ülve be áll a fejbiccentő izom, de akár ínhüvelygyulladás és alagút szindrómája is ki alakulhat. Egy masszázs során a masszőr az öt mozdulatsorral amit első blogomban már írtam, fel és el lazítja az izmokat! Persze akad olyan krónikus izomgörcs is melyet már egy szimpla masszázs, vagy az elhelyezkedése következtében, vagy a krónikussága miatt nem képes kilazítani! Ezen esetben lenne szükség egy manuál terapeutát felkeresni, aki már technikával igen tud a helyzeten segíteni! Feleslegesnek érzem kifejteni mennyire jótékony hatással bír masszázs az izmokra, illetve akár a keringésre is! Rengeteget lehet olvasni hatásmechanizmusukról az interneten! Gondolom akit érdekel a masszázs az már rengeteget olvasott utána! Viszont a lélektani hatásáról egészen kevés információ van, vagy csak nagyon elszórtan! A kéz -masszázs során - érintésével nyugtatja az idegrendszert, ezáltal előidézi a test lelassulását, lelassul a szívverés, minek következtében a vendég akár egy másik dimenzióban is érezheti magát! Itt kívánom megjegyezni, amikor egy relaxáló masszázsban részesül vendégem az esetek többségében nehezére esik eltávolodnia a fekvő helyzetéből. Mondhatni az úgynevezett Alfa tudatállapotba kerül mely tökéletesen ellazítja és megnyugtatja mind a testet mind pedig a lelket! Így egészen nehézkesé fizikai mivoltát vissza téríteni a Gamma állapotba! Ilyenkor vagy 5-10 percig még magányában hagyom vendégemet :)

Ezek mellett még számos élettani, biokémiai és immunológiai hatásai vannak a masszázsnak, melyet csak is kipróbálás során lehet megtapasztalni!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyozomasszor.blog.hu/api/trackback/id/tr9415412600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása